Hankevetäjän terveiset ennen kesäloman alkamista

Hyvät lukijat!

Jään juhannuksesta alkaen kesälomalle joka kestää hankkeen loppuun saakka, heinäkuun loppuun saakka. On siis aika katsahtaa menneeseen ja jättää hyvästit onnistuneelle hankkeelle. Haikein mielin hyvästejä ei suinkaan jätetä, sillä työskentelen Kymenlaakson Kylät ry:ssä tämän vuoden loppuun saakka. Kotisivut työllistävät vielä loppukesästä ja syksystä, mutta vähäisemmässä määrin.

Hanke alkoi toden teolla 8.5.2012 aloittaessani työt tässä hankkeessa. Kymenlaakson Kylät ry ja kylätoiminta maakunnallisella tasolla oli minulle uusi tuttavuus vaikka olenkin varttunut pienessä ja hyvin aktiivisessa kylässä eteläisessä Keski-Suomessa. Ensimmäiset kuukaudet tuntuivat hyvin lupaavilta hankkeen osalta, sillä tiedossamme oli kourallinen kyliä halukkaina osallistumaan hankkeeseen uusien kotisivujen toivossa.

Vuoden 2013 alussa saimme käyttöömme palvelun toimittajalta upouuden Kyläportaalin, jonka avulla ensimmäiset kylät ryhtyivät työstämään omia kotisivujaan. Tuon talven ja kevään aikana kuitenkin alkoi näyttää siltä, että asettamamme 30 osallistujakylän tavoite on liian korkea. Maksettavaan hintaan nähden tarjoamamme runsas opastus ja tuki ei näyttänyt herättävän kiinnostusta. Myös vanhat kotisivut omaavat kylät kieltäytyivät vedoten siihen, että ”hyvinhän nuo jo olemassa olevat pelittävät”.

Vuoden 2014 alussa saimme päätöksen, jonka avulla pystyimme siirtämään hankkeen päättymisaikaa helmikuulta heinäkuun 2014 loppuun saakka. Tämä päätös tulikin tarpeeseen, sillä kevään aikana saimme reilusti lisää osallistujia hankkeeseen ja määrällisesti kykenimme ylittämään tavoitteet. Hankkeen päättyessä heinäkuun lopussa kaikkiaan 32 kylää tai kyläseutua on hyötynyt hankkeen tarjonnasta.

Hankkeen aikana olen huomannut sen, että kylätoiminta nojaa äärimmäisen paljon vapaaehtoiseen toimintaan usein muiden harrastusten kustannuksella. Tämän on nähnyt myös kotisivujen kehittämisajoissa, sillä hankkeen loppuun mennessä läheskään kaikki sivustot eivät ole vielä julkaisukunnossa. Älkäämme anna tämän haitata, sillä usein hosumalla jälkikin on sen mukaista. Ymmärrystä pitää tämän suhteen olla, sillä kukaan kylien sivujen kehittäjistä ei saa ansiotuloja tekemästään työstä.

Aivan lopuksi haluan kiittää kaikkia teitä kymenlaaksolaisten kylien asukkaita vieraanvaraisuudesta, jota olen kohdannut liikkuessani ympäri maakuntaa. Näemme kylien asialla jälleen elokuussa Arjen Tukea ja Turvaa kotikylältä -hankkeiden osalta. Muistakaahan käydä tutustumassa hankkeen tarjontaan Kymenlaakson Kylät ry:n omilla sivuilla, mikäli hanke kuulostaa aikaisemmasta tuntemattomalta.

Juhannus- ja lämpenevän kesän terveisin

Joni Tyviö
hankevetäjä