Kylähelppi-hanke jatkuu 2018

Kaakkois-Suomen TE-toimiston päätöksellä Kylähelppi-hanke jatkuu vuoden 2018 loppuun asti. Työllisyyspoliittisesta hankeavustuksesta tälle vuodelle saimme tiedon joulukuun puolessa välissä.  Jännityksellä jo odotimme päätöksiä, joten joululahja oli mieluinen.

Hanke jatkaa vanhalla tutulla kaavalla. Etsimme kyläyhdistyksiä jotka ovat halukkaita työllistämään pitkäaikaistyöttömän henkilön yhdityksensä palvelukseen. Hankehenkilöstö etsii sopivan henkilön mahdollisimman läheltä, jopa omalta kylältä, kyläavustajaksi yhdistykseen.

Hankehenkilöstöön tulee tälle vuodelle muutoksia projektipäällikön jäädessä perhevapaalle. Työvalmentaja vastaa siis hankkeesta kokonaisuudessaan.

Hankeessa mukana jatkavia kyliä ovat Siikava, Huhdasjärvi, Iitin Kirkonkylä-Radansuu, Teuroinen, Kääpälä sekä Tavastila. Näillä kylillä on kyläavustajatoiminta täydessä vauhdissa ja Sippolaan ja Korialle etsitään tällä hetkellä sopivaa henkilöä kyläavustajksi.

Lisätietoja hankeesta:

Tanja Mynttinen
tanja.mynttinen@kymenkylat.fi
044 297 7738

Työtä tarjolla Kääpälässä ja Korialla

Kesän tullen useampi kyläyhdistys on aktivoitunut Kylähelppi-hankkeen suhteen, ja kyläavustajan hommia olisi tarjolla useammassakin yhdistyksessä Kotkassa ja Kouvolassa – mutta missä tekijät?

Etsimme yhdistyksiin työntekijöitä, kyläavustajia. Kyläavustajan työtehtävät ovat monipuolista hommaa järjestötoiminnan perustyötehtävistä tapahtumajärjestelyihin ja  kyläläisille tarjottaviin talkkarihommiin. Jokaisessa yhdistyksessä on ne omat tehtävät, ja jokainen työnkuva myös muovataan sen mukaan mikä on palkattavan osaaminen.

Työ on palkkatukityötä, joten työllistettävällä tulee olla työttömyyttä takana 24kk viimeisen 28 kkn aikana. Työtä tehdään pääsääntöisesti viitenä päivänä viikossa, noin 5 tuntia päivässä, eikä palkkakaan ole hullumpi. Mikäli kiinnostuit tai tiedät jonkun, joka voisi olla hommaan sopiva niin:  OTA YHTEYTTÄ!

Avoimet paikat:

Korian Pioneeripuiston kyläyhdistys ry, Kouvola
Etsitään liikunnallisia henkilöitä, jolla on taitoja toimia/halua opetella
toimimaan ”pelinohjaajana” jalkapallo- ja futsal-turnauksissa, ohjata lasten/nuorten liikuntaa sekä järjestää toimintaa kylikentille. Oma liikuntaharrastus sekä kokemus lasten/nuorten kanssa työskentelystä on tehtävässä eduksi, mutta ei missään nimessä välttämätöntä. Työnkuvaan kuuluu lisäksi järjestysmiestehtäviä(kurssitetaan tarvittaessa), liikenteenohjausta sekä alueen siistinäpitoa.  Lisäksi muut mahdolliset avustavat työtehtävät kyläyhdistyksessä. Auto suotava, ei pakollinen.

 

 

Kylähelppi-hanke sai jatkoa!

Kylähelppi -hanke jatkuu ainakin vuoden 2017 loppuun saakka. Puolisen vuotta epävarmuuden aallokoissa räpiköinyt kyläavustajia työllistävä hanke on vihdoin saanut päätöksen loppuvuodesta. Hanke jatkuu samoin ehdoin, ja loppuvuoden aikana meillä on mahdollista tarjota 10:lle (kylä)yhdistykselle työntekijöitä.

Hanke auttaa yhdistyksiä työllistämään pitkäaikaistyöttömiä yhdistysten ja kyläläisten avuksi. Työsopimus voidaan kirjoittaa kuuden kuukauden pituiseksi, työaika on 26h/vkossa. Palkkauskulut katetaan TE-toimiston myöntämällä palkkatuella, ja hankehenkilöstö tukee yhdistystä työnjohdollisissa tehtävissä sekä hoitaa palkanlaskennan ja muun paperityön valtakirjamenettelyllä. Hankkeeseen mukaan lähteminen maksaa yhdistykselle 60€/kk + mahdollinen kyläavustajan työpuhelin + vapaaehtoinen vastuuvakuutus.

Kyläavustajan työtehtävät räätälöidään yksilöllisesti ottaen huomioon työnantajayhdistyksen tarve ja palkattavan osaaminen. Tähän mennessä työllistettyjen kyläavustajien työtehtävät ovat vaihdelleet nikkaroinnista historiikin kirjoittamiseen ja siivousavusta atk-avusteisiin tehtäviin. Millainen avuntarve teidän kylällä olisi? Avustajat tekevät yhdistyksen omia työtehtäviä ja tämän lisäksi kyläyhdistyksen jäsenet voivat tilata avustajan ”talkkaripalveluita” 10€ tuntihintaan. Näistä tilaustöistä saadut kympit jäävät yhdistyksen omaan pussiin ja niillä pystyy hyvin kattamaan hankkeesta aiheutuvat pienet kulut.

Niin kuin aiemminkin, hankkeen alkutoimenpiteet ottavat oman aikansa eli kannattaa ottaa mitä pikimmiten yhteyttä allekirjoittaneeseen, niin sovitaan tapaaminen.

Aurinkoista kevään jatkoa!

Elina Seppänen
projektipäällikkö
elina.seppanen(at)kymenkylat.fi
p. 040 184 3576

Hankehenkilöstö

Kyläavustajat työssään

SIIVOUSAPUA ELIMÄELLÄ JA KORIALLA

 

Kaijan ”työtoverina” häärää Elimäellä terapiakissa Pekka

Takamaan kyläavustaja Kaija Kattelus on ollut siistijän apuna Elimäen Puustellissa sekä Korian Puustellissa. Kaijan työnkuvaan kuuluu asukkaiden huoneiden siivous sekä yleisten tilojen siisteydestä huolehtiminen. Asukkaat pitävät puheliaasta Kaijasta ja häntä odotetaankin aina vieraisille paikkoja siistimään.  Tutustuttu on siis puolin ja toisin.  Kaija on viihtynyt työssään  ja uuttakin on tullut opittua vanhusten parissa työskennellessä.

Kaijan kyläavustajan pesti loppuu reilun kuukauden kuluttua jolloin myös työt Korialla ja Elimäellä loppuvat.
tanjamynttinen 27.3.17

 

TAIMIKASVATUSTA HUHDASJÄRVELLÄ JA  PERUNAN LAJITTELUA KÄÄPÄLÄSSÄ

Suvi Autio, Huhdasjärven kyläyhdistyksen kyläavustaja, taimikasvatuspuuhissa.

Huhdasjärvellä kylätalolla on yhteinen kyläpuutarha johon Suvi kasvattaa  eri kasvien taimet. Taimien kasvatustila on löytynyt pienestä luokasta, johon tulvii valoa taimikasvatus tarpeisiin. Taimien joukossa on niin hyötykasvien kuin koristekasvien taimia. Keijunmekkoa on juuri kylvetty suurin odotuksin ja niitä toivotaan riittävän myyntiin asti. Omasta taimikasvatuksesta yli jääneet taimet myydään kylätalolla kesän koittaessa.

Kyläpuutarhan sadosta toivotaan runsasta. Tapana onkin ollut myydä satoa mikäli sää on suosiollinen ja sato onnistuu.
tanjamynttinen 3.3.17

 

Kääpälän seudun kyläyhdistyksen kyläavustaja Martti Majevski työntouhussa Perunatila T. Vanosella.

Martista on ollut suuri apu monessakin tehtävässä yhdenmiehen perunatilalla, kertoo tilan omistaja  Timo Vanonen. Lajittelu ja pakkaaminen työllistävät luonnollisesti näin talven aikana ja niihin töihin Martti useimmiten osallistuukin. Aika ei tule pitkäksi ja mikä parasta, remonttihommiinkin on päässyt osallistumaan, toteaa Martti. Työhöntutustumista hän pitääkin hyvänä kokemuksena. Työtehtävät ovat olleet mukavia ja monipuolisia ja jotain uuttakin on tullut opittua.
tanjamynttinen 3.3.17

Kymenlaakson Kylät ry OP Kymenlaakson yhteistyökumppaniksi 2017

OP Kymenlaakso on valinnut vuoden 2017 yhteistyökumppaneiksi 62 alueen yhdistystä ja yhteisöä, joista meillä on kunnia olla yksi. Yhteistyökumppanuus Osuuspankin kanssa perustuu muun muassa Kylähelppi-hankkeen toimenpiteisiin, joissa työnantajaksi ryhtyvien kyläyhdistysten pankkitiedot päivitetään ajantasalle ja ”pankittomille” yhdistyksille suositellaan Osuuspankin asiakkuutta. Osuuspankilta saadulla avustuksella katetaan hankkeen omarahoitusosuutta.

Lisätietoa OP Kymenlaakson sivuilta.

Aitomäen nuorisoseura lähti hankkeeseen mukaan

Hankesopimukset allekirjoitettiin Aitomäen nuorisoseuran kanssa helmikuun alussa. Aitomäki onkin ensimmäinen tämän vuoden puolella mukaan lähteneistä yhdistyksistä.

Juhannus Niemi, nuorisoseuran puheenjohtaja, kertoo että nuorisoseurantalolla ja yhdistyksessä riittää puuhaa kyläavustajalle. Talon ylläpidossa on jo oma hommansa ja tekemistä löytyy aina.

Kyläavustaja aloittaa työt helmikuun aikana.

Takamaan kyläavustaja Kaija Kattelus

Takamaan Vasama lähti ensimmäisenä mukaan Kylähelppi-hankkeeseen. Kaija on ollut yhdistykselle monessa avuksi mm. järjestämällä keskiviikko-kahvitukset. Seuratalon esitteleminen vuokraajille sekä talon ylläpito pitävät Kaijan kiireisenä. Talon tekstiilejä Kaija on kuitenkin ehtinyt uusimaan ja sali onkin saanut kauniit vaaleasävyiset verhot

.

Kylähelppi -hanke jatkuu ainakin kesäkuun lopulle

Kaakkois-Suomen TE-toimiston päätöksellä Kylähelppi jatkuu ainakin kesäkuun lopulle asti. Vuoden vaihteen epätietoisuus työllisyyspoliittisista avustuksista ja yleishyödyllisille yhdistyksille myönnettävistä palkkatukirahoista pisti hanketoiminnan joksikin aikaa ”jäihin”. Tämän hetkisen tiedon mukaisesti Kylähelppi jatkaa toimintaa 30.6.2017 asti.

Kevään aikana voimme työllistää viisi kyläavustajaa Kymenlaakson kylille. Koska työnantajaksi ryhtyvien yhdistysten alkuselvitystyö vie oman aikansa, kannattaa toimia saman tien. Hankkeeseen ovat tervetulleita kaikki kymenlaaksolaiset (kylä)yhdistykset. Pikainen soitto hanketyöntekijöille, ja tulemme kertomaan hankkeesta tarkemmin. Hankkeen mahdollisesta jatkosta kesäkuun jälkeen saamme lisätietoa kevään aikana.

Hankehenkilöstö

Palkkatukirahat tältä vuodelta loppuneet

Kaakkois-Suomen TE-toimisto ilmoitti palkkatukirahojen loppuneen tältä vuodelta (2016). Loppuvuodesta saatetaan vielä myöntää palkkatukea, mutta tämä ei ole täysin varmaa. Ensi vuoden alusta tukea voidaan taas hakea meidän Kylähelppi-hankkeeseen työllistettäville.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä etteikö hanke jatkuisi normaalisti.  Hankkeen muita toimenpiteitä jatketaan läpi syksyn. Kyläyhdistykset ovat edelleen tervetulleita hankkeeseen mukaan. Voimme käynnistää työllistämistoiminnan ja tehdä alkuselvitykset kyläavustajan palkkaamiseen alkuvuodesta.