Roskapostirobotteja Kyläportaalisivuilla!

Viime päivinä on tullut useammalta kylältä viestiä erilaisista roskaposteista, joita on alkanut ilmestyä Kyläportaalin kyläsivuille. Asiasta on oltu yhteydessä palveluntarjoaja Kvaliittiin, sekä yhden aktiivisen kyläläisen toimesta viestintäministeriön kyberturvallisuuskeskukseen. Harmillista tuollainen roskaaminen, mutta onneksi mistään sen vakavammasta ei ole kyse. Kyseessä on ikävä roskapostirobotti, joka on onnistunut murtamaan nuo yksinkertaiset CAPTCHA-koodit.

Kävimme läpi kaikki kyläsivustot, jotta saataisiin jonkin sortin kokonaiskuva asiasta. Muutamilla sivuilla tosiaan oli ilmestynyt kommentti-osioon näitä asiattomia viestejä (tekaistuja Facebook -profiileja), osalle oli tullut mainoksia autovakuutuksista sun muista. Portaalin kyläsivuilla lähes kaikki sivustot poikkeuksetta sallivat kommentit vasta hyväksynnän jälkeen. Tällöin sivuilla ei päädy mitään asiatonta tai rikollista aineistoa. Tietysti hyvä roskapostisuodatus auttaa poistamaan ne turhat julkaisupyynnöt.

Silloin kun kommentointi on avoinna kaikille niin tietty määrä robottiroskaa pääsee aina läpi. Osa on sellaisia lyhyen aikavälin pyrähdyksiä, jonka jälkeen taas rauhottuvat (yleensähän robotit siirtyvät seuraavaan sivustoon sen jälkeen kuin yksi sivusto on kollattu läpi). Motiivina näissä on saada julkiselle sivustolle roskalinkkejä rikollisten omiin verkkosivustoihin ja tätä kautta saada hakupalveluissa nostetta omalle sivustolleen.

Kaikkien sivujen ylläpitäjien kannattaa nyt käydä tarkastamassa omat keskusteluasetukset. Mahdolliset hyväksyntää odottavat roskakommentit kannattaa merkata roskaviestiksi. Lisäksi keskusteluasetuksissa voi laittaa estolistalle osoitteita tai tiettyjä sanoja. Josko näiltä em tahoilta tulevaisuudessa tulee kommenttia, merkkautuu ne automaattisesti roskaviesteiksi.

Kvaliitilta tuli myös ehdotusta erillisistä maksullisista roskapostisuodattimista, jotka käyttävät eri keinoja kuin tuota CAPTCHAA. Tällä hetkellä kuitenkin, jos roskapostien määrä pysyy suht alhaisena, eikä se aiheuta muuta haittaa kuin tuon roskaviestiksi klikkaamisen, niin mennään näillä.

Ilmoitelkaa mikäli häiriköinti jatkuu, ja muustakin kyläsivuihin liittyvästä, niin pysytään kaikki ajan tasalla asioista! =)